maanantai 30. kesäkuuta 2014

Buon appetito!

Yleisesti ottaen Italiassa ulkona- syöminen on halpaa ja ruoka hyvää, mutta voit myös joutua ravintolaan, missä ruoka ei olekaan sitä mitä odotit.

Tässä muutama käytännön neuvo, miten löytää ruokapaikat, missä nauttia hyvästä italialaisesta ruuasta.
Tämän "syöpöttelijän" kokemuksia.

Yleistä:

Jos näet houkuttelevan näköisen pizzerian, ravintolan, osterian tai trattorian, missä on "ulkovaloja kuin Las Vegasissa", mutta paikka ammottaa tyhjyyttään tai on täynnä ulkomaalaisia turisteja, ohita se.
Turistit kun ei tunne paikallisia ruokapaikkoja.

Katsele rauhallisesti ympärillesi, mikä paikka täyttyy italialaisista ruokailijoista, ja ryntää sinne.
Italialaiset tietävät parhaat ruokapaikat ja matkustavat sinne, vaikka ravintola olisi kymmenien kilometrien päässä kaupungista, keskellä vuoristoa, ylhäisessä yksinäisyydessään.

Kun itse olen turistina italialaisessa kaupungissa, missä en ole ennen ollut, seuraan italialaisia kuin hai laivaa, tai sitten vain astun sisälle kauppaan tai baariin ja kysyn: "Dove si mangia bene qui?"  "Missä täällä syö hyvin?"
Paikalliset ovat iloisia ja ylpeitä neuvomaan sinulle kaupungin parhaat ruokapaikat.

Usein suosituimmat ravintolat eivät ole ulkoapäin isoja moderneja ravintoloita, ja ehkä ovat piilossakin "nurkantakana", mutta niissä voit syödä kokin käsintehtyä pastaa, paikallisia vihannesruokia, itsemetsästettyä villisikaa tai kotona tehtyä tiramisuuta.
Kannattaa kysellä "La specialità di casa" eli "talon erikoisuutta" alkupaloissa, pastoissa, jälkiruuissa jne.

Pizzeria:

Italiassa hyvän pizzan  kriteeri ei ole, "mitä enemmän tavaraa päällä sen parempaa."
Unohtakaa "kinkkujuustokatkarapumakkarasienisipulihomejuusto ja ananas päälle"
pizzat.
Maukkaan pizzan salaisuus on pohja!
Se paistetaan jauhoitetussa puu- uunissa ilman rasvaa, kuin maalaisleipä.
Tulos on rapea, pehmeä sisältä oleva pizzapohja.
Pohjaa tehdään kaikenlaisista jauhoista ja niitä sekoitellen, täysjyvästä maissijauhoon, kauraan tai jopa mantelijauhoon.
Yleisin on kuitenkin vehnäjauho.

Pizzerioiden ulkopuolella näkee usein lapun "Il forno a legna" eli "puu-uuni". Ne on ne oikeat hyvät pizzeriat. Sinne!

Elämäni parhaimman pizzan olen syönyt Napolissa:
Pieniä pöytiä katettuna aukiolle tähtitaivaan alle, puu- uuni, missä  kokki paistoi pizzapohjia lisäten päälle tuoretta tomaattimurskaa ja Napolin kuuluisaa mozzarellaa.
Ei muuta.
Uskomattoman hyvää!
Ei ruokalistaa tai pizzavaihtoehtoja, saati tilauksia.
Kokki vain huuteli: "Pizzaaa!"ja ihmiset nostivat kättä ylös, keneltä pizza vielä puuttui.
Ainoa kerta elämässäni, että olen syönyt kerralla puolitoista pizzaa!

Tottakai Italiassakin syödään pizzaa erilaisilla täytteilläkin, siksi minusta hyvän pizzan toinen tuntomerkki puu- uunin ja raaka-aineiden lisäksi on keveys.
Jos pizza on hyvin tehty,
nouset pöydästä, syötyäsi, kylläisenä mutta olosi on "kevyt".
Jos pizza jäi vatsaasi kuin rautapallo, sulamatta, unohda se pizzeria.

Pizzerioissa ei syödä ainoastaan pizzaa, vaan se on koko perheen ruokapaikka, missä voit syödä myös antipastoja, pihvejä, pastaruokia, erilaisia salaatteja, vihanneksia jne.
Ekonomisempi vaihtoehto ravintolalle ja ruoka yhtä hyvää.

Ristorante, trattoria, osteria:

Yleensä ravintolan ulkopuolella on hinnasto, mitä kannattaa vilkaista ennenkuin astut sisälle, sillä Italiassa on myös "kuuluisia ravintoloita" , mistä et selviä alle 500 e.
Hinta ei ole laadun tae, vaan usein trattorioissa ja osterioissa ruoka on jopa herkullisempaa ja "biologisempaa" kuin kallissa ravintolassa.

Syö ruokaa, mikä on kasvatettu ja tehty paikallisista aineksista.
Eli jos olet sisämaassa, missä parhaat lihat, leikkeleet ja kuuluisat tartufot, tilaa niitä.
Tiedät mitä syöt.
Älä tilaa mereneläviä sisämaassa, sillä usein ne ovat pakastettuja,
katkarapuja ja simpukoita kun ei "kasva" vuoristossa tai kukkuloilla.

Syö merenelävät ja kalat metenrantakaupungissa, missä
ne ovat aamulla kalastettu merestä, kypsennetty ja kokattu, ja tuodaan tuoksuvina nenäsi alle.
Silloin tiedät miltä maistuu kala,
taivaallisen hyvältä!

Juotavaksi tilaa paikallisia viinejä, joko edullista talon omaa karahviviiniä tai tai alueen tunnettuja pulloviinejä.

Eipä muuta kuin..
Buon appetito!

PS.Kuvassa alkupalani pizzeriassa.
Hinta 8 e.












People have read this post.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti